Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 08:45 - Средство за слушане на музика: Sennheiser HD-518
Автор: highfidelity Категория: Музика   
Прочетен: 6349 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2012 10:27


image

image

www.headphones-zone.com

Текстът не е за музика, а за онова, с което слушам музика. Ако това ви притеснява не четете.  Все пак мисля, че мястото му е в категория музика, защото се касае за техника, която ни помага да се насладим на музиката. Не е реклама, а лично мнение. Мисля, че може да бъде полезно на някой :)

Изработка: Поредния пластмасов зенхайзер. Нищо модерно, нищо чаровно, подозирам, че зенхайзер държат някой кореец за дизайнер на новите модели. Като ги погледна се сещам за кичестите джипове Ssangyong. image
Спомням си, че първото впечатление като ги сложих, беше колко са твърди падовете. Плюшени падове, пълни с твърд дунапрен. Въпреки това са широки около ухото и слушалките са много удобни. Кабелът е 3 метра, което май ще подлежи на корекция с цел повишаване на хайендността. image
С течение на времето звука на тия слушалки се промени но в много по-малка степен, отколкото на всички други, които съм имал. От току що извадени от кутията слушалки чуваш 80-90% от звука, който може да очакваш след стотина часа разработване. Слушалките са 50 омови и свирят от всякакви дупки на всякакви електроуреди без проблем доволно силно и качествено.
Звук: Тези слушалки ме грабнаха в първите минути с лекотата на свирене и качеството на баса. В каквото и да ги боцна имат достатъчно бас, но без да прекаляват. Басът прелива неусетно в ниски среди и от там нагоре. Адски хомогенен звук (има и лоши примери за несъръзмерно представени звукови области - Denon D5000 с хипретрофиралия бас, AKG К701 и Shure SRH-840 с повдигнатите среди, HiFiMan НЕ-5 с ужасния звън във високите и т.н.). Нито една честотна област не звучи самостоятелно на фона на останалата музика с HD-518. Много важно условие за изчезването на хардуера докато слушам музика. Качеството на баса е перфектно. "Перфектно" е епитет, натоварен със субективизъм, но не мога да не го употребя. Двете крайности в качеството на баса ги знаете - лабав, бумтящ или прекалено стегнато неестествен бас. Тези слушалки са на 2/3 разстояние от първия вариант. Прекрасен детайлен, релефен, но непривличащ прекалено вниманието бас. При това не забелязвам особена разлика в качеството, независимо от какво свирят - лаптоп, лампов или транзисторен усилвател. Просто си могат. Много ценно качество е ударността на баса. Бърз и ударен, страхотно качество за всякаква електроника или китарни стилове. Страшен кеф. Надминаха в това отношение едни мои фаворити - AKG K141 Monitor (600ohm). В личната ми класация HD-518 са слушалките с най-добър бас. Точка. image Както казах цялостната музикална картина се запазва единна и средите стоят толкова естествено, че просто забравяш за апаратурата. Среди няма какво да коментирам. Не са ми направили впечатление никога. Какво по-добро да кажа за тях от това? Имам благ спомен колко мазно, аналогово и триизмерно могат да свирят с лампи, когато ги включих към синия усилвател на Велин, който се оказа, че хич не бил за слушалки. Страшен тандем се получи за всякаква акустична и вокална музика. Ако не бяха орязани ниските сигурно щях да го купя тоя усилвател и да ми стане редовен за слушане. Високи - ето това е място, където имам критика. Току що просвирили слушалките натрапват в съзнанието една "пластмасовост" на високите. Когато се съчетава с бързата атака се получава един ефект на "твърдо" звучене, което е противоположност на мекия и отпускащ звук, който търсим. Ефектът се дължи на някакъв пик, който подчертава дадени звуци, ако присъстват в записа. Този ефект обаче се натрапва само с определени албуми. Добре е, че с разработването точно високите се омекотиха и улегнаха и сега това вече не е проблем, освен с някои особено натокани по диджейски електроники или "аудиофилски" изгъзици.
С някои слушалки разделението на инструментите ми прави голям впечатление. Шампиони сред моите слушалки са AKG K701, следвани от Shure SRH-840 и Sennheiser HD-650. При тези модели просто чуваш позиционирането на инструментите в пространството около теб. Между тях има някакво виртуално разстояние, което се усеща много ясно. При 518-ките инструментите са ясни, но всичко е по-слято. Инструменти и вокали са едно цяло в музиката.
Сцената е нормална. Нито прекалено разпъланата, нито сбита, натурално разположени инструменти, усещане за пространство когато го има в записа, отдалечаване на звуците, които трябва да са отдалечени. Няма го ефектът на пълно изчезване на драйвърите, както е при AKG К701. С АКГ-тата музиката се поражда около главата ти без да усещаш точната позиция на говорителчетата. Ефект, на който много се кефя.
Фокусът на инструменти и вокали при HD-518 е добър, но пак го няма WOW-ефект,ът който е при Stax О2мк2, Sennheiser HD-650 или Shure SRH-840. При тях просто чувстваш физически присъствието на инструментите до теб.
Типично по зенхайзерски я няма оная бистрота на сцената, която шашка потребителите при някои слушалки. По традиция зенхайзерите нямат чувство за празнота около интрументите, характерно за други слушалки. От тези зенхайзери, които съм слушал само HD-800 са изключение, ама те са друга лига.
Нетипичното за зенхайзер при HD-518 е бързината. Тя прави впечатление още в първите секудни като ги чуеш. Пълна противоположност на HD-650, които са най-бавните слушалки, които съм чувал. 518 са почти като електростатици. Най-бързите динамични слушалки, които съм чувал бяха К701, но като ги слушаш редом с HD-518 те са лениви и laid-back. Бързина и чувство за лекота при свирене. Не знам дали е заради бързите драйвъри, но като цяло звука на HD-518 е адски контролиран отгоре до долу. Впечатлението е като при Stax О2мк2, безкомпромисен контрол във високи, среди и бас.
Като цало честотния баланс на HD-518 клони към dark звучене, но аз бих го определил като балансирана АЧХ с бас image За почитателите на акустични аудиофилски записи ще им липсва ефирност в среди и високи, за да чуваш цигулки, фусчета и китари ефирно и "присъствено" около теб. Аз харесвам по-хомогенно и естествено звучене и много се кефя на всякакъв джаз с тези слушалки. Звучи ми монолитно и музикално. Аудиофилският кеф е на втори план. Но пък всякакви контрабаси, тъпани и по-басови интрументи ги усещаш цветно, задоволяващо и мощно. Музика!
Динамичен диапазон - зле. С оркестрова музика не можеш да усетиш развихрянето на авторовото въображение, когато го има. Ама и Stax О2мк2 имат същия огромен недостатък. А струват почти 20 пъти повече.
Сега за детайлността. За мен детайл е мръсна дума. Антипод на музикалността за мен е детайлността. Не обичам да ми се натрапват звуци. При HD-518 има някаква много фина детайлност в средите, която не мога да обясня и определено я усещам с положителен знак, не като недостатък. В средите чувам едни нови звуци, нюанси и подробности, които не съм чул с течение на годините с много познати записи. Тия слушалки правят впечатление на адски чувствителни и способни да улавят всякакви ефирни нюанси на записа. Странно и приятно.
Вокали: Има слушалки, които те шашкат с живи вокали. Е тези не са от тях. Вокалите са живи, но не ти пеят в хиперреалистично в главата като K701, HD-800, DT-880, HD-650 (когато чуя някой "жив" вокал в музиката след това се заслушвам в гласа на жена ми и винаги установявам как невдъхновяващо и плоско се чува истинският глас. Друго са си слушалките с добър запис. :) ).

Лична оценка: Определено любимите ми слушалки до момента (преди време по същия начин се запалих за кратко по Shure SRH-840. Но с течение на времето се промениха и в крайна сметка придобиха АЧХ, която не допадаше на стиловете, които слушам основно. Shure SRH-840 са си хайенд предимно за любители на акустична музика). HD-518 са най-универсалните слушалки, които съм имал. Няма стил, който да не свирят. Агресивни с китарки, деликатни с джаз, ударни с електроника. Слушалки - хамелеон. Музикални, "изчезващи", изцяло подчинени на музиката, макар отвреме навреме да усещам неестествени "пластмасови" високи, което не е болка за умиране. Бих казал, че са неутрални, но не мога да спра де се кефя на бас с тях, значи не са неутрални. Като цало по характер приличат на Stax О2мк2. Това, в което превъзхождат стаксовете е ударната атака на звука, която е задължително условие, за да се кефиш на попмузиката. HD-518 запазиха първоначалния си честотен баланс на слушалки със солиден и плътен глас, който ми допада много. До сега не съм имал слушалки, с които да слушам heavy metal и industrial колкото ми душа иска. Отпадна стиловият подбор, на който бях принуден. Единствено за оркестрова музика ги замествам с AKG К701, но когато ме мързи не си давам и тоя зор, защото става въпрос не за дразнене от нещо, а за недостиг на динамичен диапазон, което се преглъща. Освен това открих, че и при класиката е добре да си има бас. Оркестрите мога да звучат много солидно, когато са записани добре. Абе за 218лв. са бесна далавера! image Но музиката не е въпрос на пари. Мисля, че ако опаковат този звук с по-луксозна "хайенд" изработка Зенхайзер могат да продават HD-518 на тройна цена. A западняците ще си изкълчат пръстите да ги ревюират и сравняват.



Гласувай:
1



1. анонимен - question
17.02.2012 22:18
Hi...i do not know bulgarian so i will write in english(sorry for this). I am now working in sofia, bg. I was trying to buy these exact headphones but i couldn`t find them anywhere. Do any of you know where i could find them? Thanks
цитирай
2. highfidelity - Hi. . . i do not know bulgarian so i ...
21.02.2012 15:25
анонимен написа:
Hi...i do not know bulgarian so i will write in english(sorry for this). I am now working in sofia, bg. I was trying to buy these exact headphones but i couldn`t find them anywhere. Do any of you know where i could find them? Thanks


http://www.pro-technica.com/read.php?cCat=102 :)
цитирай
3. анонимен - Конкуренция
28.06.2012 22:58
А какво мислите за Audio Technica ath-m50? Пробвали ли сте ти? Чувам доста добри отзиви за тях (като изключим комфорта им, били прекалено "притиснати") . Като ценови клас са подобно на sennheiser-а, но затворен тип. Комфорта определено за мен има значение при избора и 518-ките трудно могат да бъдат победени в това отношение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: highfidelity
Категория: Музика
Прочетен: 35633
Постинги: 12
Коментари: 10
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031